6.4 C
Brno
Úterý, 30 dubna, 2024

ŠTYRI MIESTNOSTI PEKNE Z GRUNTU

Date:

Nelle je dnes 23 rokov a prakticky od narodenia bojuje s rakovinou obličiek. Celú dobu jej stojí po boku jej mamička Božena. Aj keď sa celý ich život točí okolo vážnej choroby, sú neskutočnými optimistkami. Ich byt ale nezodpovedá špecifickým potrebám a na rekonštrukciu rozhodne finančne nedosiahnu. Čo s tým vykonajú dizajnéri Martina Pištěláková a Jan Bek?

Premiérový diel Ako sa stavia sen uvidíte v pondelok 14. marca o 21.30 na Prime.

Pani Božena pracovala ako zdravotná sestra, ale kvôli Nellinej chorobe musela zostať doma. Nella má ešte dve staršie sestry. Jedna pracuje ako psychologička v Prahe a druhá ako učiteľka v Znojme. Obe sú vydaté, ale deti ešte nemajú.

Rodina s dizajnérmi a Ivou Kubelkovou

CHCELI HLAVNE NOVÚ KÚPEĽŇU S KUCHYŇOU
Matka s dcérou býva v panelovom dome, kde vlastní byt 3 +1. Rekonštrukciu by potrebovala najmä kuchyňa a kúpeľňa. Nella môže chodiť, vozík používa, len keď je unavená alebo keď jej klesne tlak. Do budúcnosti ale musí počítať aj s variantom, že sa bude po byte pohybovať na invalidnom vozíku. Kúpeľňu rodina potrebuje skutočne nutne. Keď Nella omdlela v sprchovacom kúte (ten dostali od suseda) a mamička ju len ťažko vybrala, uvedomili si, že to takto ďalej nejde. Ďalším problémom v byte je elektrina. Dialýza je náročná na spotrebu a často vypadáva istič. Je dobré keď je súčasťou domu záložná elektrocentrála.

Kuchyňa s jedálňou je teraz oveľa vzdušnejšia a bez nežiaducich bariér

Spoločne by si priali novú kuchyňu a kúpeľňu. Tiež by si rady vymenili izby, aby Nella mala vo svojej izbe viac miesta na tvorenie. Mamičke, ktorá má svoj záhradnícky kútik na balkóne, by urobila radosť nová kľučka pri balkónových dverách. Ale ako to skĺbiť, keď každá má rada odlišný štýl? Mamička si predstavuje svetlý, vzdušný, moderný a praktický interiér, zatiaľ čo Nella má rada veľa farieb. Najviac uprednostňuje tyrkysovú, ružovú, šedú, bielu, ale aj čiernu. Zhodnú sa na tom, že nemajú rady fialovú. Určite bude potrebné ponechať polohovaciu posteľ – tú potrebuje Nella na dialýzu ak tomu je potrebný určitý priestor. Nella už má nový prístroj bez výmenníka vody. Veľa miesta ale v byte zaberajú ďalšie nevyhnutné zdravotnícke potreby. Pri tejto premene bude jasným základom nová a špecifickým potrebám vyhovujúca kúpeľňa a kuchyňa. Lenže podarí sa Martine s Jendou za päť dní ešte prehodiť izby a prispôsobiť všetko podmienkam choroby pre obe dámy?

Dizajnéri Martina Pištěláková a Jan Bek

AKO TO VIDÍ DIZAJNÉRI
Od začiatku sme vedeli, že chceme rodine pomôcť, a hľadali sme riešenie rozsahu premeny. Vcelku rýchlo sme vymysleli budúcu dispozíciu kúpeľne, s ktorou sme spojili toaletu. Spálňa mamičky bola tiež jasná. Nelly izba mala dve varianty, medzi ktorými sme volili finálne usporiadanie.

Dizajnéri vychádzali z toho, že Nella má rada farby

Na začiatku sme vôbec netušili, ako pojať jej izbičku v kontexte štýlu a farieb. Celkovo nás táto premena stála veľkú časť rozpočtu za stavebné práce, takže sme museli skutočne veľmi zvažovať každú korunu investície. Tiež nám bolo od začiatku jasné, že budeme zápasiť s časom, aby sme všetko za tých päť dní skutočne stihli. Tieto faktory nám príliš nepomáhali s fantáziou budúceho interiéru… Niektoré veci vznikli v priebehu, ako výmaľba do polovice steny, a niektoré dekorácie a malé vybavenie sme dokonca kupovali v lokálnom Znojme, alebo sme naopak pre rôzne veci jazdili po celej republike. Každopádne tým, že išlo o dve ženy, nás bavilo pracovať s ružovou farbou, ale viac dospelo, než je potrebné zvykom pri detských izbičkách. Ďalším akcentom je béžová, šedá – a to všetko v základnej bielo-drevenej kombinácii.

Pre Boženu dizajnéri navrhli podľa priania svetlú, vzdušnú, modernú a zároveň aj praktickú izbu

Primárne sme mamičke chceli dať čistú a elegantnú spálňu a Nelle milú dievčenskú izbu, ktorá bude trendy na dnešnú dobu, a bude zároveň ďaleko pozitívnejšia a čistejšia, než bola pôvodná verzia jej bývalej izby. Pri panelákových bytoch sú najväčším problémom stará elektroinštalácia a taktiež dverné otvory a stropy. S týmto všetkým sme sa tu museli pobiť vo veľmi krátkom čase. Už len vyriešiť finančný rámec stavby vs. potrebné stavebné úpravy nebolo ľahké. Pôvodne sme ani neplánovali stropy obložiť SDK, ale nakoniec sme tie pôvodné v izbičke Nelly a spálňu mamičky nemohli takto nechať.

S ohľadom na Nelly chorobu vznikla kúpeľňa, kde sa môže Nella prípadne pohybovať aj na invalidnom vozíku

Výzvou bola určite kúpeľňa, pretože stihnúť ju v piatich dňoch je v bežnej realite nemysliteľné, ale tu musíme jednoznačne pochváliť stavbu, ktorá to zvládla skvele. Čo sa týka zariadenia spálne a izbičky Nelly, tak sme mali ešte iné plány v určitých prvkoch, ale na to nám už nestačil čas. Podobu izbičky sme museli teda doriešiť piaty deň premeny, kedy bolo cca sedem hodín pred odovzdaním jasné, že budeme musieť svoje nápady redukovať. Naopak sa nám tam ale podarili zásadné veci, ktoré sme chceli zvládnuť, a za to sme radi.

Reklama

magazin

Nejnovější články

Další články autora
SUPER LIVING

ORIGINÁLNY BYTOVÝ TEXTIL NA ZÚTULNENIE DOMOVA

Skúste staviť na široký výber originálneho bytového textilu, ktorý...

AKO NA VEĽKOFORMÁTOVÉ OBKLADY

Veľkoformátový obklad a dlažba vynikajú nielen nadčasovým designom. Ponúkajú...

LETOŠNÁ KOLEKCIA VONNÝCH SVIEČOK FESTIVAL SAKURY SA PRE LETNÚ SEZÓNU POCHLUBÍ TROMI NOVÝMI VÔŇAMI.

Tradičným sviatkom Hanami oslavujú Japonci návrat jari pod rozkvitnutými...

POHĽAD VON JE OBRAZ V DREVENOM RÁME

Exkluzívne dekory Woodec pre plastové okná imitujúce drevo severských...