Pri letmom pohľade do nákupných vozíkov si všímam toho, že veľmi často kupujeme v obchodoch sladké malinovky. Nech už na to máme akýkoľvek dôvod, je potrebné si uvedomiť, že do seba týmto spôsobom dostávame nezdravé množstvo cukrov a ďalších látok. Tento článok vám ukáže, že to ide aj inak – doma, lacnejšie a zdravšie!
Ako je to s tými cukrami?
Ženie sa to na vás zo všetkých strán – cukry sú nezdravé, cukry v potravinách, cukry v limonádach. Jeden by z toho dostal cukrovú horúčku. Ako to je s tými cukrami v sladkých nápojoch naozaj?
Pijeme cukor?
Nebudem vám klamať. Je to vážne. Podľa webu stobklub.sk je v každých 100 ml sladkej malinovky približne 10 g cukru. Hovoríte si, čo to je, nejakých 10 gramov. V skutočnosti nám však stačí vypiť 2 poháre takej sladkej malinovky denne, aby sme vyčerpali svoj maximálny príjem cukru na deň.
Hodíte si doma do džbánu s vodou 32 kociek cukru?

Pravdepodobne nie.
To je pádny dôvod na to, aby sme si začali pripravovať svoje vlastné nápoje doma, a to lepším spôsobom. Nielenže ušetríme svoje zdravie, ale zároveň aj peňaženku!
Domáca citronáda
Začneme klasikou, ktorá povzbudí organizmus a dodá vitamíny. Cukor pridávať môžeme aj nemusíme. Ak pridáme, určite si vyberieme menšie zlo ako 30 kociek cukru v kupovaných limonádach – na celý liter citronády nám totiž bude stačiť 1 až 2 lyžice trstinového cukru.
Čo budeme potrebovať na 1 l citronády:
3 citróny
1 až 2 lyžice trstinového cukru
1 l vody (perlivé alebo kohútikové)
Mätu (nemusí byť)
Karafa
Postup:
citróny vytlačíme a oddelíme semienka (napr. precedíme)
zalejeme 500 ml studenej vody a primiešame cukor – miešame, kým sa nerozpustí
dolejeme ďalších 500 ml vody a na záver pridáme pár vetvička mäty
premiešame a môžeme začať piť.

Domáci ľadový čaj
Nasleduje môj najobľúbenejší domáci nápoj – domáci ľadový čaj s broskyňovou príchuťou. Verte tomu, že v parnom lete vás perfektne osvieži.
Ako sa píše na webe rehabilitácie.info, čierny čaj má pozitívne účinky na naše zdravie – znižuje krvný tlak, hydratuje, pôsobí preventívne proti rakovine aj infarktu.
Čo budeme potrebovať na 1 l ľadového čaju:
3 vrecká čaju s príchuťou broskýň (alebo čierny sypaný čaj bez príchute)
1 až 2 lyžice trstinového cukru
1 citrón
1 l neperlivej alebo kohútikovej vody
broskyňový sirup
ľad
karafa
Postup:
najdôležitejším krokom je zaliať v hrnčeku čaju a nechať ich vylúhovať
potom čaj prelejeme (v prípade sypaného čaju precedíme) do karafy a pridáme aj vylisovaný citrón zbavený semienok
zalejeme 500 ml vody
pridáme 1 až 2 lyžice trstinového cukru a miešame, kým sa úplne nerozpustí, potom dolejeme ďalšími 500 ml vody
na záver celý ľadový čaj zamiešame s lyžicou broskyňového sirupu a pridáme kocky ľadu
Zdroj: stobklub.cz, rehabilitácia.info