V tomto článku dostanete tipy na bylinky, ktoré môžete pestovať zo semien. Poradíme vám tiež, kedy je najvhodnejšie ich vysievať.
Bazalka
Z tejto jednoročnej byliny so špecifickou vôňou môžete použiť ako listy, tak aj kvety. Zberajte mladé listy, používajte ich celé, natrhané alebo nakrájané. Bazalka chutí skvele s paradajkami, kvety sú dobré do šalátov, uvádza portál Záhradkár.
Koriander
Môžete jesť celú rastlinu. Listy a stonky sa používajú do šalátov, polievok, ázijských špecialít a môžete ich tiež vyskúšať na ochutenie dusených pokrmov. Pražené mleté semená sú súčasťou indického karí.
Kôpor
Konzumujú sa jemné aromatické listy aj semená. Tá však majú ostrejšiu chuť, listy chutia lahodnejšie. Kôpor je ideálny k rybám, najmä k lososu, zemiakom, vaječným pokrmom, tradičná je kôprová omáčka alebo guľajda, ktorú každý z nás iste miluje.
Pažítka
Táto bylinka poskytuje veľké výhody a zmestí sa aj do tej najmenšej záhradky. Jej pestovanie je ľahké, zvládnu ho aj začiatočníci. Bude rásť na záhonoch aj v kvetináčoch. Kvety aj kvetenstvo sa dajú konzumovať. Použiť ju môžete ako do polievky, tak aj do zeleninového šalátu, odporúča Bylinkovýraj.
Petržlen
Listy kučeravé petržlenu so silnejšími stonkami vám čerstvé poslúžia na zvýraznenie chuti pokrmov aj na dekoráciu. Je možné ich tiež sušiť alebo zmraziť. Pred dokončením ich je možné pridávať do polievok.
Šalvia
Ide o vytrvalú bylinu. Je obľúbeným korením a liečivou rastlinou. Rastlina je užitočná najmä pre svoje jednotlivé listy, ktoré sú vhodné na prípravu liečivých čajov, kloktadiel, ale aj na bravčové mäso, plnky, zverinu a ryby.
Šťavel
Je to málo pestovaná, ale vynikajúca bylina. Môže byť alternatívou k iným listovým zeleninám. Používa sa na zvýraznenie chuti šalátov, do polievok, k rybám a na ochutenie vaječných pokrmov. Vytvára bohato olistené a dobre vyzerajúce trsy.