6.4 C
Brno
Úterý, 23 dubna, 2024

Chutný posol jari? Kto iný ako medvedí cesnak

Date:

Keď sa na trhoch av obchodoch objaví medvedí cesnak, je viac než jasné, že jar, na ktorú sa po zime tak teším, je tu.

Bohužiaľ sa zo zbierania listov medvedieho cesnaku v lužných lesoch pomaly stáva národný šport, až sa ochrancovia prírody začínajú ozývať, že už je toho príliš.

Pokiaľ máte práve hrsť listov medvedieho cesnaku po ruke a premýšľate, kam s ním, ponúkame malú inšpiráciu, ako ho použiť a užiť si ho na tanieri, než vykvitne a bude po kulinárnych zážitkoch.

Skoro by sa zdalo, že sa medvedí cesnak objavil v popredí záujmu až v poslednej dobe. Nenechajme sa ale zmiasť. Vyhľadávali ho už naši predkovia. Až teraz sa ale začína pestovať komerčne vo veľkom, pretože jeho obľuba rýchlo stúpa.

Zelený koberec z medvedieho cesnaku v lužnom lese
Medvedí cesnak v lese, foto Shuuterstock

Kam naňho
Medvedí cesnak je vytrvalá bylina. Najčastejšie rastie v lužných lesoch, či pozdĺž potokov. Avšak na jeho pestovaní v domácich podmienkach nič nie je. Nemusíme mu poskytnúť práve lužný les. Stačí polotieň a hlavne dostatok vlahy predovšetkým v lete, keď už z neho nad zemou nie je veľmi vidieť.

Na tanier patrí medvedí cesnak už len pre svoj pôvabný názov. Jeho zelené listy síce vyzerajú, akoby patrili konvalinkám, ich vôňa nás však ľahko presvedčí, že s touto jedovatou kráskou nemajú vôbec nič spoločné.

Vňať medvedieho cesnaku je najlepšia v apríli a máji, kedy obsahuje najviac aromatických a liečivých látok. A pokiaľ ho v blízkom lese neobjavíme, môžeme si ho kúpiť napríklad na farmárskych trhoch, pretože aj tam býva na zohnanie.

Medvedí cesnak má sýto zelené listy
Listy medvedieho cesnaku

Obohatí varenie, prospieva nášmu telu
Listy medvedieho cesnaku vďaka obsahu zvláštnej silice vonia a chutia ako inak, než po cesnaku. Trochu pálčivo, trochu štipľavo, v každom prípade ale nie tak silne ako bežný cesnak. Vraj si na jeho listoch radi pochutnávajú medvede. Odtiaľ jeho nezabudnuteľné pomenovanie. Ako všetka jarná zelenina, aj medvedí cesnak vie obohatiť varenie o čerstvé vitamíny a jód. Má tiež blahodarné účinky na naše zdravie:

prečisťuje trávenie a podporuje chuť do jedla
pomáha pri jarnom prechladnutí av boji proti ateroskleróze
znižuje vysoký krvný tlak
napomáha pri detoxikácii organizmu
čerstvé rozomnuté listy je možné použiť aj zvonka – majú antibakteriálne a antimykotické účinky
Medvedí cesnak v kuchyni
Keď si medvedí cesnak prinesieme domov, dôkladne ho operieme a preberieme. Pozor najmä na chrobáky a malé šnečky. Nie sme totiž jediní, kto má o tieto listy eminentný záujem. Ďalej potom už len stačí listy nasekať a nasypať na čerstvý chlieb s dobrým maslom. Svedčiť mu budú rovnako, ako plátky kalerábu alebo reďkoviek. Ideálna jarná desiata je na svete.

Tip: Ako bylinkový prídavok do šalátu je medvedí cesnak jednoznačne výborným nápadom. Urobte si svoj obľúbený listový šalát s bežnou octovo-olejovou zálievkou a natrhajte doň pre ozvláštnenie pár lístkov medvedieho cesnaku.

Ak si však chceme medvedí cesnak vychutnať s teplým jedlom, hodí sa vedieť, ako jemnú arómu úplne nezničiť, ako zachovať sviežu zelenú farbu av ktorých jedlách mu to pristane najviac. Jeden by povedal, že medvediemu cesnaku svedčí rovnaké zaobchádzanie ako s listovým špenátom. A ono v podstate áno, ale skôr ako zaobchádzanie s baby špenátom, ktorý je krehkejší a jemnejší.

Pesto z listov cesnaku medvedieho
Čerstvé listy cesnaku medvedieho sa hodia na chlieb aj na prípravu pesta;

Ďalšia kulinárska inšpirácia
Medvedí cesnak ako príloha k mäsu (obdoba špenátu)
Medvedí cesnak necháme kratičke spariť na pare. Čím menej tepelnej úpravy, tým lepšie. Potom osolíme, okoreníme a podávame.

Ak by sme chceli medvedí cesnak v smotanovej omáčke, podobne ako sa pripravuje špenát, začneme omáčkou a až nakoniec do nej pridáme medvedí cesnak len zavädnúť.

Pikantná zálievka (na šalát, pečenú zeleninu aj k pečenému mäsu)
Ako na pikantnú, až štipľavú krémovú zálievku? Do mixéra vložíme 200 g kyslej smotany a 50 g opláchnutých a vysušených listov medvedieho cesnaku. Spoločne rozmixujeme dohladka. Nakoniec pridáme 50 g pravej fety (môžeme použiť aj náhradný balkánsky syr, dávkujeme opatrne, je príliš slaný) a znova rozmixujeme. Čím dlhšie sa zálievka mixuje, tým je štipľavejšia. Ak sa chceme výraznej cesnakovej chuti vyhnúť, stačí použiť vopred krátko sparené a schladené listy medvedieho cesnaku.

Reklama

magazin

Nejnovější články

Další články autora
SUPER LIVING

Jednoduché zabezpečenie svojho súkromia

Svoj priestor si chce každý chrániť pre seba. Nik...

Pripravte úspešne svoju záhradu na jar, začať by sme mali už v januári

Zima stále ešte vládne, ale záhradkári už predsa len...

Rosnička: Zelený Skvost Prírody

Rosnička, s jej charakteristickým zeleným sfarbením a jemným hlasom,...

Prečo Slováci uprednostňujú syntetický ratan pred prírodným?

Chceme vlastniť taký záhradný nábytok, ktorý nás očarí svojím...